Personal

#GETFIT2: Bikram yoga: de ervaring

Tijd voor ontspanning, tijd voor TV. Ik zap door de eindeloze lijst van kanalen en stuit op een herhaling van Karen Damen haar programma Perfect. Net de aflevering waarin Karen samen met Nathalia bikram yoga gaat uitproberen. Hé?! Had ik mezelf niet voorgenomen om dat ook eens te proberen?

Wanneer ik aan yoga denk, denk ik aan wierook, kleermakerszit , mantra’s chanteren en geitewollensokken.  En eerlijk? De gemiddelde yoga fanaat in mijn lokale fitness voldoet echt aan die beschrijving. Echter zijn er veel bekende hippe koppen op moordlijven zoals Gisele Bündchen, Gwyneth Paltrow en Kaley Cuoco die zweren bij Yoga en beweren dat het alleen maar een positieve invloed heeft op hun leven. Het zou een goede work-out zijn, ontstressend, goed voor je doorbloeding, je slaap en ga zo maar door in de lijst van talloze voordelen van yoga. Voor een stijve gestresseerde plank die af en toe aan slapeloosheid lijdt zoals mezelf zou yoga dus zo slecht nog niet zijn.

De meeste mensen komen voor het eerst naar yoga vanwege een blessure of pijn, meestal in de rug, knieën of gewrichten. Yoga gebruikt gecontroleerde bewegingen en ademhalingen om het lichaam te openen. Aandacht en een juiste uitlijning van het lijf staan voorop in een yogales.  Daarbij eist yoga dat je goed op je eigen grenzen let, en er vooral niet overheen gaat. Er is altijd een aanpassing of variatie op een pose die je kunt doen, zonder in te moeten boeten aan uitdaging en vooruitgang.

Gezien ik geen held ben met de auto in een grootstad kies ik voor het hot yoga center te Gent. Via mail maak ik een afspraak voor een eerste les en krijg ik alvast de tip mee om op voorhand voldoende water te drinken en ook water en een handdoek mee te brengen naar de les. Gezien de tropische temperatuur ga ik voor een korte loopshort en een sportbh. Mentaal bereid ik me ook al voor op 90 minuten halfnaakt naar mezelf staren in de spiegel.

photo-1445384763658-0400939829cd

Bij aankomst word ik vriendelijk ontvangen door een super lieve dame die me meteen op mijn gemak stelt en de do’s and don’ts van de les uitlegt. Eventjes snel omkleden ( tja.. eigenlijk uitkleden) en  ga al op mijn matje liggen. De warmte is aangenamer dan verwacht en is gedurende heel de les, ondanks de liters zweet die ik verlies, echt wel doenbaar. Door de positieve woorden en begeleiding van de instructrice voel ik me helemaal geen klungel wanneer mijn tenen raken onmogelijk lijkt en ik bij elke pose moet gaan voor de eerste optie. Ik ben dan ook zo lenig als een plank maar door regelmatig yoga te beoefenen zou dit moeten verbeteren en zo zou ik ook minder snel blessures oplopen. Yoga heeft daadwerkelijk best veel voordelen!  Doordat je bij elke pose je buik-, bil- en beenspieren moet aanspannen worden deze ook flink getraind. Bij mijn tweede en derde les hot yoga voel ik pose na pose dat ik mezelf toch net dat tikkeltje verder kan strekken. Zou ik dan toch nog lenig worden?

Bij het verlaten van het yoga-centrum voelt het alsof ik op wolkjes loop. Ik ben eventjes helemaal detoxed en ontstressed. Die drukke werkweek ben ik al weer helemaal vergeten en diezelfde nacht slaap ik voor het eerst sinds lange tijd de volle acht uur aan één stuk.  Een introductieweek kost €20 euro en daarvoor mag je gedurende de hele week elke les bijwonen, nadien betaal je €17 voor een losse les of €150 voor tien lessen. Net zoals mij benieuwd naar hoe intensief zo een les is? Bereken hier hoeveel kcal je verbrand tijdens een lesje bikram, je zal versteld staan!

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Jolien
  June 13, 2016 at 11:14 am

  Ik wil dit zo graag eens proberen!

  • Reply
   julie.van.eekel@hotmail.com
   June 13, 2016 at 5:32 pm

   Zeker eens proberen! Op zondagochtend vind ik het best fijn om te doen in Gent. Je dag is meteen goed begonnen en de vrouwelijke instructrice is superlief 😉 Wil je voor een uitdaging dan zou ik op vrijdagavond gaan, de mannelijke instructeur is een streling voor het oog maar een kleine beul voor je spieren! 😉

  Leave a Reply